Páginas

domingo, 20 de noviembre de 2011

Pão d'Açucar, la frontera entre l'oceà i la badia

Si al ‘Crist Redentor’ el vaig considerar un avi al complir 80 anys aquest 2011, doncs en aquest post us presento al besavi, ja que el clàssic telefèric que uneix els 3 turons, l’any que ve compleix 100 anys! Quin gran privilegi serà estar a Brasil pel seu centenari.

Si al ‘Cristo Redentor’ lo consideré un abuelo al cumplir 80 años este 2011, entonces en este post os presento al bisabuelo, ya que el clásico teleférico que une los 3 morros, el año que viene cumple 100 años! Que gran privilegio será estar en Brasil para su centenario.

Pão d’Açucar - Foto feta des de la Favela de Santa Marta

Existeixen dues teories del motiu pel qual anomenen ‘Pa de Sucre’ (Pão d’Açucar) a aquesta torre natural de 400 metres que marca el límit entre l’oceà Atlàntic i la badia de Guanabara; alguns diuen que és per la seva semblança amb el pa de sucre (aliment), i altres (encara que menys) diuen que prové de "Pau-nh-acuqua", que significa l’alt turó, en la llengua ‘Tupi-guaraní’, utilitzada pels indígenes. Amí m’agrada més com sona la segona versió!
  
Competeix amb el ‘Crist’ com a principal atractiu de Río de Janeiro, encara que des de fa uns anys, i sobretot des de que van nombrar al 2007 el Crist com a una de les meravelles del mon modern, està quedant endarrerit. Tot i així, milers de turistes de tot el món el visiten cada mes.

Existen dos teorías sobre el motivo por el cual se llama ‘Pan de Azúcar’ (Pão d’Açucar) a esta torre natural de 400 metros que marca el límite entre el océano Atlántico y la bahía de Guanabara; algunos dicen que es por su parecido con el pan de azúcar (alimento), y otros (aunque menos) dicen que proviene de “Pau-nh-acuqua”, que significa cerro alto, en la lengua ‘Tupiguaraní’, utilizada por los indígenas. A mi me gusta más como suena la segunda versión!

Compite con el ‘Cristo’ como principal atractivo de Río de Janeiro, aunque desde hace unos años, y sobretodo desde que nombraron en el 2007 al Cristo como una de las maravillas del mundo moderno, está quedándose un poco atrás. Aún así, miles de turistas de todo el mundo lo visitan cada mes.

Foto del centenari telefèric

Els japonesos, evidentment, queden impressionats al veure’l, però més impressionats van quedar quan el meu germà va començar a conversar amb la seva guia en japonès!
Va ser fent cua per pujar al telefèric, quan el meu germà va escoltar que parlaven japonès, i quan la guia va acabar amb l’explicació, es va posar a parlar amb ella, sota la atenta mirada de tot el grup (estareu d’acord amb mi en que no és massa habitual veure un occidental parlar en japonès). La guia, perplexa, li va oferir feina com a guia pel carnaval, pensant-se que era brasiler, però el meu germà li va aclarir que estava a Río de visita, que havia vingut a veure’m.

Vam estar molt encertats en l’hora, ja que pujàvem decidits a veure les vistes de la ciutat tant de dia com de nit, així que vam anar just abans de que es pongués el sol. D’aquesta manera, també vam poder gaudir de la posta de sol amb unes impressionants vistes...

Los japoneses, evidentemente, quedan impresionados al verlo, pero más impresionados se quedaron cuando mi hermano empezó a conversar con su guía en japonés!
Fue haciendo cola para subir al teleférico, cuando mi hermano escuchó que hablaban japonés, y cuando la guía acabó con la explicación, se puso a hablar con ella, bajo la atenta mirada de todo el grupo (estaréis de acuerdo conmigo en que no es demasiado habitual ver a un occidental hablar japonés). La guía, perpleja, le ofreció trabajo como guía para el carnaval, pensándose que era brasileño, pero mi hermano le tuvo que aclarar que estaba en Río de visita, que había venido a verme.

Estuvimos muy acertados con el horario, ya que subíamos decididos a ver las vistas de la ciudad tanto de día como de noche, así que fuimos justo antes de que se pusiera el sol. De esta manera, también pudimos gozar de la puesta de sol con unas impresionantes vistas.

Foto de la platja de Copacabana, feta des del Pão d’Açucar

sábado, 19 de noviembre de 2011

La nit Carioca està a Lapa!

Els divendres i dissabtes per la nit, no existeixen les classes socials. Per molt estrany que pugui sonar, és així. T’hi pots trobar des de gent de les faveles, ballant descalça sobre qualsevol tipus de superfície, a treballadors que surten de les oficines amb els ‘uniformes’, o bé un turista japonès de 1,5 metres d’alçada fent fotos amb una càmera d'un objectiu més llarg que ell mateix (donc fe d’això últim).
Los viernes y sábados por la noche, no existen las clases sociales. Por muy extraño que pueda sonar, es así. Te puedes encontrar desde gente de las favelas, bailando descalza sobre cualquier tipo de superficie, a trabajadores que salen de las oficinas con los ‘uniformes’, o bien a un turista japonés de 1,5m de altura haciendo fotos con un objetivo más largo que él mismo (doy fe de esto último).

El carrer s’omple de gent i es transforma en una mena de discoteca a l’aire lliure, amb un barreja total de música (des de grups de samba que toquen en directe, al funky més hardcore). Les barraques que venen Caipirinhes barates (menys de dos euros la Caipirinha) abunden, al igual que els bars que venen cervesa a dojo. De fet, ja deixen com a fixes els lavabos provisionals (iguals que els de les obres), tot i que no donen abast, ja que sembla que per la majoria, qualsevol lloc és bo per fer les seves necessitats.
La calle se llena de gente y se transforma en una especie de discoteca al aire libre, con una mezcla total de música (desde grupos de samba que tocan en directo, al funky más hardcore). Las barracas que venden Caipirinhas baratas (menos de dos euros por Caipirinha) abundan, al igual que los bares en que venden cerveza a granel. De hecho, ya dejan como fijos los lavabos provisionales (iguales que los de las obras), aunque no dan abasto, ya que parece que para la mayoría, cualquier lugar es bueno para hacer sus necesidades.

A Río de Janeiro hi pots trobar vida nocturna de tot tipus, però qui vol viure una nit Carioca, la visita als antics arcs de Lapa és obligatòria!
En Río de Janeiro puedes encontrar vida nocturna de todo tipo, pero quien quiere vivir una noche Carioca, la visita a los antiguos arcos de Lapa es obligatoria.

És realment sorprenent veure l’harmonia entre la gent, veure com durant la nit desapareixen les classes socials. Crec que és l’únic barri del món on puc afirmar que m’hi sento més segur de nit que de dia!
Es realmente asombroso ver la harmonía entre la gente, ver como durante la noche desaparecen las clases sociales. Creo que es el único barrio del mundo donde pueda afirmar que me siento más seguro de noche que de día!



miércoles, 16 de noviembre de 2011

Santa Marta, la galàctica de les Faveles


És molt habitual pels turistes, quan visiten Río de Janeiro, tenir marcat a l’agenda visitar una Favela. En la majoria d’elles, hi trobes pobresa i barraques. Però sempre s’ha associat les Faveles amb violència, armes i drogues.
Es muy habitual para los turistas, cuando visitan Río de Janeiro, tener marcado en la agenda visitar una Favela. En la mayoría de ellas, encuentras pobreza y chabolas. Pero siempre se ha asociado las Favelas con violencia, armas y drogas.

A les Faveles, les lleis les imposen els Narcotraficants. Fins fa poc, la policia no s’atrevia a entrar a les Faveles, i si hi entraven, no era per fer complir cap llei, sinó per recollir la seva ‘propina’ per fer la vista gorda sobre el tràfic de droga.
En las Favelas, las leyes las imponen los Narcotraficantes. Hasta hace poco, la policía no se atrevía a entrar en las Favelas, y si entraban, no era para hacer cumplir ninguna ley, sino para recoger la ‘propina’ por hacer la vista gorda con el tema del tráfico de droga.

La Favela de Santa Marta (situada sobre una de les muntanyes de Botafogo) es pot considerar afortunada. A més a més de disposar d’unes privilegiades vistes (des d’aquesta Favela es pot veure el Crist Redentor i alhora el Pão d’Açucar), va tenir el grandíssim honor de ser escollida pel Rei del Pop, Michael Jackson, per gravar el Videoclip de la seva cançó They don’t care about us. Per gravar-hi, l’equip de Michael Jackson va haver de demanar permís al Narcotraficant local, Márcio Amaro de Oliveira.
La Favela de Santa Marta (situada sobre una de las montañas de Botafogo) se puede considerar muy afortunada. Además de gozar de unas vistas privilegiadas (desde esta Favela se pueden ver a la vez el Cristo Redentor y el Pão d’Açucar), tuvo el grandioso honor de ser escogida por el Rey del Pop, Michael Jackson, para grabar el Videoclip de su canción ‘They don’t care about us’. Para grabar, el equipo de Michael Jackson tuvo que pedir permiso al Narcotraficante local, Márcio Amaro de Oliveira.

Fotografia general de la Favela

Això la va transformar en molt popular i 12 anys més tard d’aquest esdeveniment, va ser pacificada, sent així la primera Favela de Río de Janeiro en ser pacificada.
Esto la transformó en muy popular y 12 años más tarde de este acontecimiento, fue pacificada, siendo así la primera Favela de Río de Janeiro en ser pacificada.

Plaça principal

Que una Favela hagi estat pacificada significa bàsicament que hi ha entrat la policia i ha fet fora als Narcotraficants. Tot i així, no és cap assegurança de res, només redueix les possibilitats de córrer un risc. De fet, el meu germà i jo en podem donar fe, ja que tot i estar visitant una de les Faveles més populars, vam viure uns moments de tensió.
Que una Favela haya sido pacificada significa básicamente que ha entrado la policía y ha echado a los Narcotraficantes. Aún así, no es ningún seguro de nada, solo reduce las posibilidades de correr algún riesgo. De hecho, mi hermano y yo podemos dar fe de ello, puesto que aún y estar visitando una de las Favelas más populares, vivimos unos momentos de tensión.

Després d’agafar el bondinho (tren cremallera) que et puja a dalt de la Favela, estàvem gaudint de les vistes i xerrant tranquil·lament, quan van aparèixer dos nens d’aproximadament 10 anys. Aquests, duien un ganivet d’uns 20cm i un punxó, respectivament. El meu germà i jo, sense canviar l’expressió de la cara (encara que després vam admetre que tots dos estàvem tensos en aquella situació) continuàvem amb la nostra conversa. Un d’ells, es va apropar per darrera meu i em va tocar una de les butxaques per veure que hi duia. Els nens, al veure que anàvem acompanyats d’un noi de la Favela, van decidir desaparèixer sense que ens n’adonéssim.
Después de coger el bondinho (tren cremallera) que te sube arriba de la Favela, estábamos gozando de las vistas y charlando tranquilamente, cuando aparecieron dos niños de aproximadamente 10 años. Éstos, llevaban consigo un cuchillo de unos 20cm y un punzón, respectivamente. Mi hermano y yo, sin cambiar la expresión de la cara (aunque más tarde admitimos que ambos estábamos tensos en esa situación) continuábamos con nuestra conversación. Uno de ellos, se acercó por detrás de mí y me tocó uno de los bolsillos para ver que llevaba. Los niños, al ver que íbamos acompañados por un chico de la Favela, decidieron desaparecer sin que nos diéramos cuenta.

Varies fotografies de la Favela

De ben segur, arribem a anar sols i haguéssim tornat a casa sense càmera, mòbil, ni diners. Per aquest motiu puc assegurar que s’ha d’anar amb compte tot i estar una Favela pacificada. 'Qui té gana, vol menjar'.
Bien seguro, llegamos a ir solos y hubiésemos vuelto a casa sin cámara, móvil, ni dinero. Por este motivo puedo asegurar que se tiene que ir con mucho cuidado aún y estando una Favela pacificada. 'Quien tiene hambre, quiere comer'.

L’he anomenat ‘La galàctica de les Faveles’, degut a que a més a més de Michael Jackson, altres artistes l’han escollit per diversos motius; Madonna va anar a visitar-la acompanyada pel governador de l’estat de Río de Janeiro, Alicia Keys amb Beyoncé també hi van gravar un videoclip, i també hi han estat rodades algunes escenes de la pel·lícula The Fast and the Furious.
La he llamado ‘La galáctica de las Favelas’, debido a que además de Michael Jackson, otros artistas la han escogido para diversos eventos; Madonna fue a visitarla acompañada por el gobernador del estado de Río de Janeiro, Alicia Keys con Beyoncé también grabaron un videoclip, y también han sido rodadas algunas escenas de la película The Fast and the Furious.

Un any després de la mort de Michael Jackson, la comunitat va voler rendir-li homenatge aixecant una estàtua on ell havia gravat el videoclip 14 anys abans, com agraïment i mostra de que per ells, el Rei del Pop viurà eternament.
Un año más tarde de la muerte de Michael Jackson, la comunidad quiso rendirle homenaje levantando una estatua donde grabó el videoclip 14 años antes, como agradecimiento y muestra de que para ellos, el Rey del Pop vivirá eternamente.









lunes, 14 de noviembre de 2011

Maracanã, terra de Cracks!

Aquest llegendari estadi, en realitat no es diu Maracanã. Al inaugurar-se, al 1950, li van posar el nom de ‘Estádio Municipal do Maracanã’, però uns 15 anys més tard el van canviar per ‘Estádio Mario Filho’, en honor al periodista fundador del diari local Jornal Sports. Tant pels Carioques com per la resta del món, mai ha deixat de ser el Maracanã.
Este legendario estadio, en realidad, no se llama Maracanã. Al inaugurarse, en el 1950, le pusieron el nombre de ‘Estádio Municipal do Maracanã’, pero unos 15 años más tarde lo cambiaron por ‘Estádio Mario Filho’, en honor al periodista fundador del periódico local Jornal Sports. Tanto para los Cariocas como para el resto del mundo, nunca ha dejado de ser el Maracanã.

Lamentant-ho molt, crec que tornaré amb l’espina clavada de no poder veure un partit al Maracanã, ja que actualment està en obres, de cara a acollir la gran final del Mundial 2014 de Brasil. Així que la meva visita a l’estadi, ha estat limitada a un decepcionant museu i a veure un estadi en obres. Dic decepcionant perquè, d’un museu d’un estadi tan increïble i de tal renom, n’esperes molt més.
Muy a mi pesar, creo que volveré con la espina clavada de no haber podido ver un partido en el Maracanã, ya que actualmente está en obras, de cara a albergar la gran final del Mundial 2014 de Brasil. Así que mi visita al estadio, ha estado limitada a un decepcionante museo y a ver un estadio en obras. Digo decepcionante porque, el museo de un estadio tan increíble y de tal renombre, te esperas mucho más.

Vista aèria del Maracanã en obres

Es basa en una idea semblant al passeig de les estrelles de Hollywood, però en aquest cas, et trobes amb els peus marcats sobre ciment dels grans Cracks que han passat per aquest estadi. La meva decepció va ser màxima quan em van dir que no hi havia la marca dels peus del millor jugador brasiler de la historia (i no, no parlo de Pelé, parlo de Ronaldinho).
Se basa en una idea parecida al paseo de las estrellas de Hollywood, pero en este caso, te encuentras con los pies marcados sobre cemento de los grandes Cracks que han pasado por este estadio. Mi decepción fue máxima cuando me dijeron que no estaba la marca de los pies del mejor jugador brasileño de la historia (y no, no hablo de Pelé, hablo de Ronaldinho).

Imagino que el atractiu principal de la visita deu ser entrar a l’estadi i veure la seva immensitat. Com està en obres, està tancat i em vaig haver de conformar veient la mida dels peus dels cracks, ja que ni tan sols hi ha cap rèplica de cap Copa.
Imagino que el atractivo principal de la visita debe ser entrar al estadio y ver su inmensidad. Como está en obras, está cerrado y me tuve que conformar viendo el tamaño de los pies de los Cracks, ya que ni siquiera hay ninguna réplica de ninguna Copa.

Marca dels peus d’alguns dels grans Cracks que han passat pel Maracanã

Aquest mític estadi ostenta el rècord d’assistència en un partit oficial, que puja a la xifra de 200.000 espectadors (Brasil – Uruguai, Final del Mundial 1950), la qual és impressionant si es compara amb els estadis més grans d’Europa, que gairebé no passen de les 100.000 localitats. També, durant molts anys, posseïa el rècord a l’estadi més gran del món.
Este mítico estadio ostenta el record de asistencia en un partido oficial, cifra que sube a los 200.000 espectadores (Brasil – Uruguay, Final del Mundial 1950), la cual es impresionante si se compara con los estadios más grandes de Europa, que casi no pasan de las 100.000 localidades. También, durante muchos años, poseía el record al estadio más grande del mundo.

L’any ’92 es va derrumbar una part de la grada i van caure centenars d’espectadors, morint-ne 3. Degut a això, va ser remodelat i va passar a tenir una capacitat de 130.000 persones.   
El año ’92 se derrumbó una parte de la grada y cayeron centenares de espectadores, muriéndose tres. Debido a eso, fue remodelado y pasó a tener una capacidad de 130.000 personas.


Desprès de contínues reformes per acatar les normes de la FIFA, actualment ja només disposa d’una capacitat de 82.000 persones. Tot i així, les increïbles dades que van registrar, segur que perduraran durant molt temps en el record dels Carioques.
Después de continuas reformas para acatar las normas de la FIFA, actualmente ya solo dispone de una capacidad de 82.000 personas. Aún así, los increíbles registros obtenidos, seguro que perduraran durante mucho tiempo en el recuerdo de los Cariocas.

Com a curiositats del Maracanã, cal destacar-ne dues; que l’estadi va viure en primera persona el gol número 1.000 de Pelé, en un partit del Santos contra el Vasco, i el motiu pel qual la façana de l’estadi és de color celeste. I és que va ser per pecar de soberbia. Abans de la final del Mundial del 1950 a Brasil, s’enfrontaven contra la selecció d’Uruguai. Estaven tan segurs de que la guanyarien, que van dir que pintarien l’estadi dels colors de l’equip guanyador. El color de l’estadi és el celeste, ja us podeu imaginar qui va guanyar... O bé, qui no va guanyar.
Como curiosidades del Maracanã, es necesario destacar dos; que el estadio vivió en primera persona el gol número 1.000 de Pelé, en un partido del Santos contra el Vasco, y el motivo por el cual la fachada del estadio es de color celeste. Y es que pecaron de soberbia. Antes de la final del Mundial del 1950 en Brasil, se enfrentaban contra la selección de Uruguay. Estaban tan seguros de que la ganarían, que dijeron que pintarían el estadio de los colores del equipo vencedor. El color del estadio es el celeste, ya os podéis imaginar quien ganó… O bien, quien no ganó.

viernes, 11 de noviembre de 2011

Metro al Maracanã

No estic segur de com qualificar l’experiència de desplaçar-se en metro en hora punta per Río de Janeiro, ja que el meu cervell no es decidia per si havia de riure o plorar...
No estoy seguro de cómo calificar la experiencia de desplazarse en metro en hora punta por Río de Janeiro, ya que mi cerebro no se decidía por si tenía que reír o llorar…

Gairebé tothom ha tingut la ‘gran oportunitat’ d’agafar el metro en hora punta alguna vegada. De fet, jo he estat al Japó anant en metro en hores punta, en aquelles situacions que ja no cal agafar-se a una barra perquè la pròpia massa fa que t’aguantis de peu.
Casi todo el mundo ha tenido la ‘gran oportunidad’ de coger el metro en hora punta alguna vez.
De hecho, estuve en Japón yendo en metro en horas punta, en esas situaciones en las que ya no hace falta cogerse a la barra porque la propia masa hace que te aguantes de pie.

Pot semblar que a Brasil la situació és semblant; moltes persones ajustades en un metro.
Doncs NO! No té absolutament res a veure! Aquí és on entra en joc el tema cultural.
Puede parecer que en Brasil la situación es parecida; muchas personas apretadas en un metro. Pues NO! No tiene absolutamente nada que ver! Aquí es donde entra en juego el tema cultural.

Intentar fer-te un espai per entrar en un metro així de ple, no es feina fàcil

Va ser anant al Maracanã, cap allà les 18:00, quan ens vàrem trobar en una situació sorprenent. Anava amb el meu germà, que estava aquí de visita. La primera imatge que vàrem percebre era normal; gent fent cua relativament de forma ordenada per entrar al metro, com a qualsevol lloc del món. Va arribar el metro, es varen obrir les portes, i aquí és quan es va produir la primera imatge sorprenent. La gent entrant corrent, saltant (si, saltant) als seients per tal de poder seure. Primera mostra dels seus ‘grans’ modals.
Fue yendo al Maracanã, hacia las 18:00, cuando nos encontramos en una situación sorprendente. Iba con mi hermano, que estaba aquí de visita. La primera imagen que percibimos era normal; gente haciendo cola relativamente de forma ordenada para entrar al metro, como en cualquier otro sitio. Llegó el metro, se abrieron las puertas, y aquí es donde se produjo la imagen sorprendente. La gente entrando corriendo, saltando (si, saltando) a los asientos con tal de poder sentarse. Primera muestra de sus ‘grandes’ modales.

Bé, fins aquí rèiem. Ens vàrem quedar drets agafant-nos al barrot. Però parada darrera parada, pujava més gent de la que es baixava. Quan ja s’emblava que no cabia més gent, seguia pujant encara més gent.
Bueno, hasta aquí nos reíamos. Nos quedamos de pié cogiéndonos al barrote. Pero parada tras parada, subía más gente de la que se bajaba. Cuando parecía que ya no cabía más gente, seguía subiendo gente.

La situació va passar a ser increïblement sorprenent. Estàvem tan ajustats que els que es volien pujar, agafaven espai i venien corrent amb totes les seves forces per fer-se un espai dins! Els de dins, evidentment, tensaven els seus muscles i no cedien gens ni mica.
La situación pasó a ser increíblemente sorprendente. Estábamos tan apretados que los que querían subir, cogían carrerilla y venían corriendo con todas sus fuerzas para hacerse un espacio dentro! Los de dentro, evidentemente, tensaban sus músculos y no cedían lo más mínimo.

La part positiva és que segur que no caus amb el moviment del metro


Nosaltres, que teníem un bon lloc al costat del barrot (o això creiem), notàvem pressió però aguantàvem prou bé. El problema el vàrem tenir quan ens apropàvem a la parada, la del Maracanã. La gent, que no cedia pels que volien entrar, evidentment tampoc cedien pels que volíem sortir! Es varen obrir les portes, i va començar la lluita. El meu germà anava per davant fent-se un espai entre la gent, mentre que els altres, ben plantats per no cedir ni un centímetre del seu espai, miraven com si res. Veient que ja portàvem una estona amb les portes obertes i en qualsevol moment es tancarien, vaig decidir empentar-lo amb totes les meves forces per poder creuar aquella massa tant espessa. La situació, tan còmica com dramàtica, es va fer eterna. De fet, quan començàvem a veure la llum, vam veure un dona a terra, just a fora del vagó, que devia haver caigut intentant entrar. Crec que sortir d’aquell metro va ser la situació més semblant a la d’un part que he viscut des de que vaig néixer.
Nosotros, que teníamos un buen sitio al lado del barrote (o eso creíamos), notábamos presión pero podíamos aguantarlo. El problema fue cuando nos acercábamos a nuestra parada, la del Maracanã. La gente, que no cedía para los que querían entrar, evidentemente tampoco cedían para los que queríamos salir! Se abrieron las puertas y comenzó la lucha. Mi hermano iba por delante haciéndose un espacio entre la gente, mientras que los otros, bien plantados para no ceder ni un centímetro de su espacio, miraban como si nada. Viendo que ya llevábamos un rato con las puertas abiertas y que en cualquier momento se cerrarían, decidí empujarlo con todas mis fuerzas para poder cruzar aquella masa tan espesa. La situación, tan cómica como dramática, se hizo eterna. De hecho, cuando empezábamos a ver la luz, vimos una mujer en el suelo, justo fuera del vagón, que debía haber caído intentando entrar. Creo que salir de aquel metro fue la situación más parecida a la de un parto que he vivido desde el día en que nací.

Finalment, vàrem poder visitar tranquil·lament l’històric estadi del Maracanã. La tornada, gràcies a Deu, no va ser en hora punta i vàrem poder seure i viatjar tranquils.
Finalmente, pudimos visitar tranquilamente el histórico estadio del Maracanã. A la vuelta, gracias a Dios, no fue en hora punta y pudimos sentarnos y viajar tranquilos.

Consell:
No agafar el metro de Río de Janeiro en hores punta.
Consejo:
No coger el metro de Río de Janeiro en horas punta.


viernes, 4 de noviembre de 2011

Crist, estàs fet un avi!!

El Crist Redentor, l’emblema per excel·lència de Río de Janeiro i de Brasil. Doncs me’l imaginava més gran, la veritat. Tot i així, impressiona.  
El Cristo Redentor, el emblema por excelencia de Río de Janeiro y de Brasil. Pues me lo imaginaba más grande, la verdad. Aún así, impresiona.

El ‘Crist’ Redentor

Bé, investigant una mica sobre el ‘Crist’, he esbrinat que aquest any compleix 80 anys (va ser inaugurat l’any 1931), així que estem d’enhorabona!!   
Bueno, investigando un poco sobre el ‘Cristo’, he descubierto que este año cumple 80 años (fue inaugurado el 1931), así que estamos de enhorabuena!!

 ‘Crist’ Redentor entre les muntanyes

Aquest gran monument, va ser possible gràcies a les donacions del poble Carioca. I encara que el projecte, en els seus inicis, no fos molt clar com seria (ja que inicialment, la idea era construir una gran creu amb un petit Crist al costat, finalment va acabar sent un gran Crist en forma de creu), van encertar, ja que l’any 2007 va se escollit com a una de les noves Set Meravelles de Món Modern.  
Este gran monumento, fue posible gracias a las donaciones del pueblo Carioca. Y aunque el proyecto, en sus inicios, no tenían muy claro como iba a ser (ya que inicialmente, la idea era construir una gran cruz con un pequeño Cristo al lado, finalmente acabó siendo un gran Cristo en forma de cruz), acertaron, ya que en 2007 fue elegido como una de las nuevas Siete Maravillas del Mundo Moderno.

Ni tan sols de nit, el ‘Crist’ s’adorm

Paradoxalment, aquest no el consideren el seu gran èxit, sinó el fet d’haver estat capaços d’aixecar aquest monument de 30 metres a una alçada de 709 metres respecte al nivell del mar però sense que morís cap treballador en l’intent! Sembla ser, que en aquells temps, hagués estat lo normal (al no disposar de bastides, o gairebé)...  
Paradójicamente, ése no lo consideran su gran logro, sino el de haber sido capaces de levantar este monumento de 30 metros a una altura de 709 metros respecto al nivel del mar pero sin que nadie muriera en el intento! Parece ser, que por aquel entonces, hubiera sido lo normal (al no tener andamios, o casi)…

miércoles, 2 de noviembre de 2011

"Brasil, eu te amo". Selaron

Foto de l’escalinata contraposada amb la postal que m’ha regalat i posteriorment dedicat Selaron.

Crec que la persona que es va inventar la paraula ‘autoestima’ la va inventar després de conèixer a Selaron. Fora bromes, aquest home és únic i molt singular. Em sento un privilegiat d’haver-lo conegut i d’haver pogut conversar amb ell. 
Creo que la persona que se inventó la palabra ‘autoestima’ la inventó después de conocer a Selaron. Bromas aparte, este hombre es único y muy singular. Me siento un privilegiado de haberlo conocido y de haber podido conversar con él.

Trobada i conversa mantinguda amb Selaron, l’artista de l’escalinata.

Selaron és conegut mundialment per haver estat l’artífex de l’acolorida escalinata de rajoles vidriades que dirigeix al que la puja cap al barri bohemi de Santa Teresa
Selaron es conocido mundialmente por haber sido el artífice de la colorida escalinata de azulejos vidriados que dirige a quien la sube hacia el barrio bohemio de Santa Teresa.

De nacionalitat xilena, va emigrar cap a Brasil farà uns trenta anys (ara en té 64) i va començar la seva gran obra l’any 1990. Paral·lelament, pintava quadros i els venia per tal de poder pagar les rajoles i continuar amb la seva obra. 
De nacionalidad chilena, emigró a Brasil hará unos treinta años (ahora tiene 64) y comenzó su gran obra el año 1990. Paralelamente, pintaba cuadros y los vendía con tal de poder pagar los azulejos y así continuar con su obra.

En la conversa que he mantingut amb ell, no he aconseguit arrencar-li una resposta sobre un fet molt curiós, i és que tots els seus dibuixos són de dones embarassades i, de fet, és tal l’obsessió que té per aquest tema que al dibuixar el seu autoretrat, també es dibuixa embarassat!! 
En la conversación que he mantenido con él, no he conseguido arrancarle una explicación sobre un hecho muy curioso, y es que todos sus dibujos son mujeres embarazadas y, de hecho, es tal su obsesión que tiene por este tema que al dibujar su autorretrato, también se dibuja embarazado!!

 
Proves de l’obsessió que té amb els embarassos. La imatge gran és el seu autoretrat.

L’escalinata es manté en un perfecte estat, ja que ell contínuament rep noves rajoles i les va substituint per les antigues. 
La escalinata se mantiene en un perfecto estado, ya que él continuamente recibe nuevos azulejos y los va substituyendo por los antiguos.


De la conversa amb ell, vull compartir algunes frases que m’han quedat gravades, com; “són les escales més famoses del món”, “cap artista tan famós com jo, vendria quadros tan barats. Això m’ha convertit en una metralladora de vendre quadros”, “no hi ha ningú al món famós per una escala, només Selaron” i finalment “aquest únic i boig somni acabarà el dia de la meva mort”. En tan sols quatre frases, crec que us podeu fer una idea de la seva personalitat. 
De la conversación con él, quiero compartir algunas frases que me han quedado grabadas, como; “son las escaleras más famosas del mundo”, “ningún artista tan famoso como yo, vendería cuadros tan baratos. Eso me ha convertido en una ametralladora de vender cuadros”, “no hay nadie en el mundo famoso por una escalera, solo Selaron” y “este único i loco sueño solo acabará el día de mi muerte”. En tan solo cuatro frases, creo que os podéis hacer una idea de su personalidad.

Realment és una escalinata preciosa, i té tota la raó quan diu que gent de tot el món va a visitar la seva escala (sense necessitat de saber on porta), ja que totes les guies de Río de Janeiro en fan ressò, i a més a més, surt fins i tot a pel·lícules de renom com per exemple El increïble Hulk (Edward Norton) o a la sèrie CSI Miami
Realmente es una escalera preciosa, y tiene toda la razón cuando dice que gente de todo el mundo va a visitar su escalera (sin necesidad de saber donde lleva), ya que aparece en todas las guías de Río de Janeiro, y además aparece hasta en películas de renombre como por ejemplo El increíble Hulk (Edward Norton) o la serie CSI Miami.

Selaron dedicant-me la postal que ell mateix m’ha regalat després de la nostra conversa.

Selaron, només em queda felicitar-te. 
Selaron, solo me queda felicitarte.

lunes, 24 de octubre de 2011

Viatge a la naturalesa, 'Ilha Grande'


Vista panoràmica de la platja Lopes Mendes

Tot i que el seu nom és ‘Illa Gran’ (Ilha Grande en portuguès), jo l’anomenaria Illa petita, que ben segur la defineix millor. Ara bé, si el nom ve donat per la proporció d’habitants per metre quadrat, pot ser que no sigui un nom tant equivocat. I és que el nucli més poblat de la illa (on jo m’he allotjat, Vila do Abraao) té 3.000 habitants, dels quals estic segur que han comptat els mosquits i tots els éssers vius com a habitants, ja que sinó no em surten el comptes.

A aquesta illa només s’hi pot arribar en barca i es troba a mig camí entre Río de Janeiro i Sao Paulo.

No m’allargaré massa explicant els antecedents, però hi ha algunes dades necessàries per entendre la illa:

Durant gran part del segle XIX, va acollir immigrants europeus que venien de països on havien sorgit epidèmies contagioses, en especial, la còlera. Aquests, estaven ingressats en un hospital de quarantena anomenat Lazareto. Més endavant, cap allà als anys 40, va ser transformat en una presó federal on enviaven els presos més perillosos de Brasil. Finalment, a mitjans de la dècada dels 60, el centre va ser tancat i dinamitat per ordre del governador del moment.

Presó federal i aqüeducte que l'abastia

Fins que tot això va succeir, a la illa només hi vivien els treballadors, i per tant, no hi havia ni pobles ni carreteres.

Per aquest motiu, encara que cada cop menys, continua sent un lloc poc conegut i de turisme molt recent. Això fa que mantingui la seva naturalesa i que encara no hagi estat explotada per l’ésser humà. Té un encant molt especial.

Platja Lopes Mendes

Cap vehicle terrestre té accés a la illa (comprensible, ja que ni tan sols té carreteres i una topografia molt pronunciada). De fet, per anar de platja en platja, només es pot anar a peu per camins de muntanya o amb el Taxi Boat (habitual en la majoria de platges), que és bàsicament com un Taxi però al mar.

Tot junt fa que et sentis en un paradís, en un autèntic pulmó verd.

Jo en un dels miradors més al·lucinants que he estat mai, al Pico de Papagaio (980m d'alçada)


Per qui tingui pensat anar a Brasil, probablement no li hagin parlat massa d’aquesta illa, però personalment, un cop feta la visita, ho considero un lloc totalment recomanable per a qualsevol persona que li agradi la naturalesa en el seu estat més pur.